Πρακτική Προσέγγιση

Πρακτική Προσέγγιση

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι αυτές οι σπουδές έχουν κυρίως πρακτικό χαρακτήρα, βασικός στόχος του CEA, είναι η γνώση του εαυτού μας δηλαδή η ανακάλυψη της προσωπικής μας ψυχολογικής πραγματικότητας, τι είμαστε, ποιος είναι ο τρόπος σκέψης, συναίσθησης και δράσης μας, κλπ. και να ξέρουμε να διαχωρίσουμε τι είναι αυτό που εκφράζουμε ανά πάσα στιγμή στο εσωτερικό μας.

Προσπαθούμε να γνωρίσουμε τους περιορισμούς μας, τα λάθη μας,  τα σφάλματα που όλοι μας κάνουμε στην καθημερινότητα μας…θέλοντας παράλληλα ν’ ανακαλύψουμε και τις ικανότητες, τις δυνατότητες, τις πραγματικές αξίες μας, κλπ. Μαθαίνοντας να αποδεχόμαστε τον εαυτό μας κάνουμε το πρώτο βήμα για ν’ αλλάξουμε και να βελτιωθούμε, και να εξελιχθούμε συνολικά και σε όλες τις απόψεις μας.

Όμως αυτή η γνώση μπορεί να γίνει κατανοητή μόνο με πρακτικό τρόπο εφόσον είναι διαφορετική και ξεχωριστή για τον καθένα μας. Σε τίποτα δε χρησιμεύει η γνώση πολλών θεωριών όταν δεν εφαρμόζεται πραγματικά στον καθένα μας ατομικά.

Μέσα στην Ψυχολογία της Αυτογνωσίας προσπαθούμε ν’ ανακαλύψουμε ποιοι είμαστε, μαθαίνοντας να διαχωρίζουμε, να ξεχωρίζουμε…τις εσωτερικές απόψεις και τα μέσα έκφρασης, όπως είναι η προσωπικότητα, ο χαρακτήρας, οι καταστάσεις μας, τα συναισθήματα μας, οι σκέψεις μας, οι επιθυμίες, οι στόχοι μας, κλπ, για να δούμε και ν’ ανακαλύψουμε τι είμαστε πραγματικά, και σε συνάρτηση με τους συνανθρώπους μας….κι όχι αυτό  που φαινομενικά δείχνουμε στους άλλους.

Όμως αυτό δεν το πετυχαίνουμε μόνο με καλή θέληση, ή με τη βούληση μας να είμαστε διαφορετικοί…χρειαζόμαστε και κλειδιά κι εργαλεία που θα μας βοηθήσουν τη στιγμή που θα πρέπει ν’ αντιμετωπίσουμε τον μεγάλο και άγνωστο εσωτερικό μας κόσμο.

Πρακτικές όπως είναι η αυτοπαρατήρηση, η κατευθυνόμενη προσοχή, η χαλάρωση, η συγκέντρωση…είναι θεμελιώδους σημασίας για να εισχωρήσουμε στο ευρύ πεδίο του διαλογισμού Ζεν και Ζαζέν. Εμβαθύνουμε χρησιμοποιώντας τεχνικές ενατένισης, προφοράς μάντραμ, Πραναγιάμα ή χειρισμού των ενεργειών μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό, κλπ.

Χρησιμοποιούμε ακόμη ψυχο-φυσικές ασκήσεις που μας βοηθούν να διατηρήσουμε σε καλή υγεία κι ευεξία τον ψυχισμό και το σώμα μας, πρακτικές που μας βοηθούν στην αφύπνιση της συνείδησης και την εσωτερική ανάπτυξη, την αφύπνιση των τσάκρας, των ενεργειακών στροβίλων…, δίχως να ξεχνάμε τις τεχνικές που μας βοηθούν να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας με τους άλλους, ν’ αναπτύξουμε κοινωνικές δεξιότητες, την ενσυναίσθηση και την επικοινωνία.
Ακόμη θα πρέπει να μάθουμε να μετατρέπουμε εντυπώσεις, να μη ταυτιζόμαστε με τα εξωτερικά γεγονότα, να χρησιμοποιούμε τη συνειδητή φαντασία και τη δημιουργικότητα…κατανοώντας ότι όλες οι γνώσεις στις οποίες αναφερόμαστε βρίσκονται μέσα μας.

Δίχως αμφιβολία μπορούμε να πούμε ότι η γνώση του εαυτού μας, είναι η βάση της ανθρώπινης ύπαρξης μας, ώστε να βρούμε το νόημα και το λόγο αυτής της ύπαρξης  και, γι’ αυτό η πρακτική του διαλογισμού, με τη βοήθεια των μάντραμ, των Πραναγιάμα, των ψυχικο-φυσικών ασκήσεων, κλπ, είναι η βάση επάνω στην οποία θα στηριχτούμε για να πετύχουμε το στόχο μας, που με τη σειρά του θα μας κάνει να ζήσουμε με πληρότητα σαν ισορροπημένοι κι εξελιγμένοι άνθρωποι.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ανατολική Φιλοσοφία και Σοφία